Sunday, December 12, 2010

MENCARI TUKANG JAHIT

Sebenarnya saya sudah penat mencari tukang jahit ini, namun saya tidak boleh berhenti disini kerana perjalanan ini masih jauh utk sampai ke destinasinya. Saya tidak harus putus asa...itu azam saya...dan saya berpegang teguh dengan janjiNYA..."Berdoalah padaKU, NESCAYA akan KU perkenankan". Segalanya saya berserah padaNYA ...moga moga DIA mempermudahkan segalanya buat saya. Saya PASRAH...mungkin ada jalan yg lebih baik bagiku yg DIKAU aturkan..Amin.

Setelah sekian lama, saya terpaksa memaksa diri utk menjahit kembali kerana permintaan semakin byk sedangkan diluar sana persaingannya teramat hebat. Apa yg saya pelajari utk menjadi Usahawan yg berjaya, kita perlu juga tahu ilmu serta kemahiran dengan apa kita ceburi. Pengalaman kehilangan tukang jahit serta mengajar tukang jahit yg BENAK berkali kali menyebabkan saya menghadapi tekanan sehingga saya mula terasa rasa ingin melepaskan perniagaan yg telah saya ceburi ini. Mujurlah saya punyai kawan2 yg sentiasa memberi sokongan bilamana keadaan saya seakan akan hampir putus asa ini.

Kadang2 saya tidak faham kenapa org melayu kita tidak berminat dlm menjahit dan kita terpaksa mengupah tukang jahit negeri seberang. Saya beberapa kali kecewa dengan tukang jahit seberang setelah penat lelah mengajar mereka dan apabila mereka mahir, mereka mula demanding dan tidak tahu erti bersyukur. Mula hint kita nak cari tempat kerja lain....ataupun mereka kembali ke negara asal mereka dan menyambung apa yg mereka perolehi disini. Saya tidak kisah mmg itulah sifat manusia, takan selamanya mereka hendak kerja dibawah org lain...kalau ada kemahiran apa salahnya kita buka kedai pula tetapi apa yg saya kesalkan adalah sikap sombong dan gaya mereka meninggalkan kita seolah-olah angkuh menunjukkan kita ini terlalu mengharapkan mereka. Begitu juga keadaan bila kita apply utk mencari Pembantu Rumah seolah olah org Malaysia ini desperate sgt memerlukan mereka. Kalau boleh saya lebih suka org kita sendiri menjahit supaya aliran wang kita tidak senang2 mengalir ke negara mereka. Kamu tahu berapa gaji mereka bila berkerja dengan saya....RM1,200 sehingga RM1,800 bersih...makan minum, pakai dan tidur...saya tanggung. Hari Raya..mencecah RM2,500. Heiii...kerani kat Malaysia ni start pun tak dpt gaji cengitu bebb....

Sebenarnya NuurHusna mempunyai byk koleksi2 menarik tetapi tidak dapat menjadi kenyataan akibat kekurangan Tukang Jahit. Tukang jahit yg ada masih sebok menerima tempahan pelanggan dan saya tidak dapat mengunakan dia sepenuhnya.

Saya punyai ramai pelanggan tetap yg sentiasa berkunjung ke rumah saya utk membuat tempahan malah NuurHusna tidak pernah sekali pun dlm seminggu tidak mempunyai tempahan. Ini amat amat saya syukuri kerana w/pun diluar sana tudung2 mcm ni (YA RABBI) punyalah byk...kekadang takmau jeling pun...muntah tengok, namun tempahan tudung NuurHusna kekal seperti biasa. Terimakasih Ya Allah (yg selalu disebut oleh anak ku MUAZ). NuurHusna mmg kekurangan tudung readymade utk dijual. Maaf kerana tiada penjahit lebih utk buat tudung readymade NuurHusna.

Huh...ni mcm seisi meluahkan perasaan tapi itulah yg dihadapi oleh NuurHusna lately. Penat. Sehingga tiada apa yg nak dipamerkan diblog ini..kerana fed up.

So hari ini...Penjahit2 diluar sana..yg mahir atau separa mahir atau tak mahir tp minat sgt2 nak menjahit...maka ini peluang anda utk berkerja dengan NuurHusna.

1. Latihan disediakan selama sebulan...tanpa jemu sampai mahir dan penjahit mesti punyai sepenuh hati utk belajar menjahit...kalau separuh2 hati dlm ertikata malas..maka lupakan niat anda.
2. Penjahit Sepenuh Masa.
3. Kalau boleh belum berkahwin. (Tempat tinggal saya sediakan)
4. Kalau yg dah berkahwin area Shah Alam, PJ dan Puchong.
5. Gaji bergantung jumlah jahitan yg dapat disiapkan. Based on apa yg taylor saya dapat skrg..paling kurang pun RM1,200 sebulan dan paling byk mencapai RM2,500 sebulan...atau lebih lagi..bergantung pada rajinnya anda.

InsyaAllah, kalau tidak ada aral NuurHusna akan membuka kedai jahit setelah NuurHusna menbuka butiknya sendiri. Mungkin NuurHusna akan meletakkan mesin mesin tersebut di Butik agar Pelanggan2 NuurHusna yg budiman boleh terus menempah di butik sahaja tanpa perlu datang ke rumah lagi.

Dengan penuh harapan kepada penjahit penjahit di luar sana yg merasakan andalah yg NuurHusna cari, maka hubungilah saya dengan email detail anda di meeza99@gmail.com.

Nama :
Umur :
Berkahwin/Tidak berkahwin:
Pengalaman :
Alamat :
No. Telefon:

Moga moga perniagaan NuurHusna ini dapat diteruskan seperti sediakala. Saya sentiasa berdoa kepada DIA, saya dipertemu dengan tukang jahit yg baik, jujur dan committed dlm kerja. Amin...

30 comments:

  1. Nice blog...
    Salam...saya marjaniah juz call jan...
    Saya dah 3 tahun lebih ambil upah jahit baju kurung....
    ble saya try jahit tudung cara puan meeza...
    call saya: 019-6358893

    ReplyDelete
  2. Saya berpengalaman 15 tahun dalam bidang jahitan. Dulu ada kedai tapi terpaksa tutup kerana ibu mertua uzur. Sepakat dgn suami untuk kedai ditutup. Ibu mertua sy dah meninggal dunia. Nak buka kedai semula takde modal, menjahit dirumah ajelah... tapi tempahan kurang. Jadi, kalau ada peluang mungkin saya boleh membantu. No. Tel: sy - 014-6270474 atau 010-5395545 FB Tengku_sabariah@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. Nama : Nurul Fiza Bt Abd Karim
    Umur :26 Tahun
    Berkahwin/Tidak berkahwin: Masih Bujang
    Pengalaman : 2 Tahun Dalam Bidang jahitan
    Alamat : No.4, jalan Bernak 9/3, Taman Mernam
    Baru, 35900 Tanjung malim, Perak
    No. Telefon: 017-6762208

    ReplyDelete
  4. salam kak,

    kalo akak masih cari tukang jahit, saya berminat. saya ada asas menjahit tapi masih belum mahir. saya surirumah sepenuh masa.

    ReplyDelete
  5. salam kak...
    jika masih ada lagi jawatan untuk tukang jahit ini saya berminat..

    Nama :zahidah
    Umur :30
    Berkahwin/Tidak berkahwin:berkahwin
    Pengalaman : 7 tahun
    Alamat :damansara damai,pj
    No. Telefon:012-498 8786

    saya berharap akak boleh call saya..

    ReplyDelete
  6. salam,
    masih mencari tukang jahit?
    saya tukang jahit yang mempunyai 5 org pekerja..
    mempunyai 6mesin jahit... mesin jahit tepi...lubang butang...dan mesin kedut..
    jika masih memerlukan tukang jahit boleh hubungi saya normadiah-069764163

    ReplyDelete
  7. salam...saya minat menjahit tudung dan jika masih memerlukan tukang jahit boleh hubungi saya.
    Nama :wan asni wan mohd bhawi
    Umur :35 tahun
    Berkahwin/Tidak berkahwin:Berkahwin
    Pengalaman :Tahu menjahit tudung awning,syria
    Alamat :Nilai,Negeri Sembilan
    No. Telefon:019-3213869

    ReplyDelete
  8. Salam, saya berminat menerima tempahan daripada Puan. Saya mempunyai 5 mesin jahit lurus (singer) industry, mesin jahit tepi,mesin jahit kerinting, mesin jahit coverstitch/interlock dan mesin pemotong . Harga upah mengikut pasaran. Location saya di Sri Batu Caves Gombak. Hubungi saya di 0123488298. Anni.

    ReplyDelete
  9. salam....masih memerlukan tukang jahit? saya berminat utk menjahit baju kurung dan baju melayu...tapi saya hanya menjahit di rumah....kalau boleh saya akan dtg dan ambil sendiri...hubungi saya di 0132575210

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum kak.saya sangat berminat dalam pekerjaan ini.jika ada jawatan kosong tolong hubungi saya,0179704139/0199716769
    alamat;siti zaliha zakaria,nom 21 kampung bukit agu,batu rakit,21060 kuala terengganu

    ReplyDelete
  11. nama : aisyah
    umur : 35
    berkahwin/tidak kahwin : kahwin
    pengalaman : 3 tahun
    alamat : lot 305 batu 12 3/4 jalan cheras 43000 kajang selangor
    no : 0102457226

    ReplyDelete
  12. Salam..
    Saya ada membekalkan kain jubah berbatu untuk dibuat jubah atau baju kurung..

    Harga dibawah harga pasaran dan pembelian pada 10 pasang keatas akan mendapat harga yang istimewa..

    Sesuai untuk surirumah atau sesiapa yang ingin memulakan bisnes online..

    layari
    http://www.facebook.com/QistCollections
    atau
    http://qistcollections.blogspot.com/
    untuk updated kain2 terbaru dari kami..

    hubungi :
    Irzan:012-2724949
    Naza:012-9752114

    email:zanth_nz@yahoo.com
    :nzath_babe@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  13. saya boleh menjahit dan sekarang ingin mengambil upah jahit tudung secara banyak..kalau puan berminat boleh call sy di no 014-5210134.harga boleh dirunding

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum.....maaf la sy tumpang nasib disini.....sy tggal di ipoh....sy mengambil jahit biasa&pukal....sy mempunyai mesin jahit lurus biasa,mesin jahit tepi,mesin jahit tepi halus semua industri kecuali mesin jahit 2jarum.sy blh jahit bj kurung biasa..pahang..pesak gantung..bj krg moden..kebaya...jubah...jahit tudung..bj prplum...batwing...fishtail...dll seandai ada yg brminat blh sms ke 0125162126@email ke azharry22012@gmail.com...harga jahit pukal sy mengikut pelanggan seandainya bpatutan...

    ReplyDelete
  15. salam..masih perlukan tukang jahit?saya as dari seremban...saya menerima jahitan secara pukal....saya lepasan giat mara....ni no fon as..0136665547....masih mencari tempahan...asma.1234@ymail.com

    ReplyDelete
  16. Salam Husna...masih memerlukam tukang jahit? lokasi saya di Subang. Pengalaman menjahit sejak sekolah menengah. Telah memperkukuhkan lagi asas jahitan di kelas jahitan Busana Jalinan Kasih. Sila hubungi 012-2420414 Eida. eida_adique@yahoo.com

    ReplyDelete
  17. As salam...sy b'mnat utk m'jd tkg jait...tp sy blm mahir tp mnat sgt dlm jahitan... jika puan setuju utk mgmbl sy as worker,sila hbungi sy di talian 0178266063...tq...

    ReplyDelete
  18. Askm kak, tumpang sekaki ....sy juga perlukan pembantu butik yg blh menjahit mahir atau separuh mahir, lokasi butik di bdr bukit mahkota, bangi

    ReplyDelete
  19. Boleh hubungi saya dr butik muslimahjahit 0187681810

    ReplyDelete
  20. saya juga masih mencari tukang jahit area seremban, negeri sembilan
    sekiranya berminat untuk bekerja dengan kami, boleh hubungi saya terus 0123762565
    t.kasih

    ReplyDelete
  21. salam..
    sy(ain menerima temphan utk jahit manik
    bleh hubungi/w/app sy di 012-901 2776

    ReplyDelete
  22. KILANG JAHIT DI PANDAN INDAH,AMPANG
    DETAILS BARANG NAK DI JAHIT, HARGA BOLEH NEGO , BOLEH IKOT BUDGET ANDA.
    BERMINAT SILA EMAIL ekin.schmidt@gmail.com tq :)

    ReplyDelete
  23. Beroperasi di rumah
    Lokasi pelabuhan klang

    Kak ujie
    G-3-8, flat sri perantau,pelabuhan klang
    45 tahun
    5 tahun pengalaman menjahit
    016 2396650
    Berkahwin

    Syukran

    ReplyDelete
  24. adakah cik masih mencari tukang jahit? sila hubungi sy 013-3383120, sy tgal d kuala pilah, n. sembilan. buat mase ni sy ada byk masa terluang.. umur 31, berkahwin, alamat no. 65H(2), tgkat 1, Jln Dato Undang Johol, 72000 Kuala Pilah

    ReplyDelete
  25. salamualikum saya orang alor star mempunyai kilang/kedai jahitan dan mempunyai pekerja seramai 15orang dan sudah bertapak selama 13tahun serta mempunyai pelanggan tetap.kami menyediakan tempahan seperti baju melayu/raihan/tadika/kurta dll.jika hendak membuat secara pukal(banyak)boleh menghubungi saya di talian 0134894068(kakzirnant boleh datang kedai tgok dlu bg puas ati dan berbincang.atau email saya di anazsuha@gmail.com.tq

    ReplyDelete
  26. Salam..saya still mencarik pengupah jahit bj secara pukal area melaka...
    Saya bole menjahit seme jenis pakaian...
    Jika berminat nak upah saya..
    Sila watapp 0176419353
    Wechat id ejie82
    Fb nurulzihan jiejie tailor
    Dengan segera

    ReplyDelete
  27. Nama:Junaidah allan
    Umur:44 tahun
    Status:Berkahwin
    Alamat:01-02-30 Pangsapuri Seri Purnama Jalan Nova U5/71A,Subang Bestari,40150.Shah Alam,Selangor.
    No.telefon:016-9087975

    Saya berpengalaman 3 tahun dalam bidang jahitan.Saya mempunyai 4 mesin jahit iaitu 2 mesin jahit lurus,1 mesin 5 benang dan 1 mesin jahit halus.Saya mempunyai 2 orang pembantu.Saya berminat menjahit tudung.

    ReplyDelete
  28. Maaf, sy tumpang iklan...sy juga memerlukan tkg jahit...brminat blh hubungi sy...019 - 2527064-sue. .kedai sy di Balakong, dkt dgn Mines wonderland

    ReplyDelete

  29. salam,sy menerima semua jenis tempahan dan jahitan dan kualiti butik.harga boleh dirunding..berminat boleh sms di atau call dinumber 017-3293235

    ReplyDelete